Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jármódok

Három alap jármód van: lépés, ügetés, vágta. Mindegyik jármódban vannak iramkülönbségek. A normális munkatempón kívül-amelyben a fiatal ló legkönnyebben megtalálja az egyensúlyát,-van az összeszedettség és a két fokozó iram, név szerint a közép- és nyújtott iram. Csupán lépésben ismerünk csak összeszedett, közép és nyújtott lépést.

 

Lépés
A leglassabb jármód. Négy patadobbanás hallatszik, pl.: jobb hátsó, jobb első, bal hátsó, bal első. A ló egymás után rakja a lábait, nincs lebegőfázis. Ebbő következően a lépés egy lendületszegény jármód. A lónak nyugodtan, higgadtan, azonos támaszkodás mellett teljesen egyenesen kell haladnia. Ilyenkor a négy ütemet könnyedén tudjuk számolni: 1-2-3-4, és így tovább. Ha már csak két dobbanást tudunk megkülönböztetni, akkor a ló passzban jár :ami nagyon durva hiba.

 

 

 
 
 

 

Ügetés:

Az ügetés ringó jármód két patadobbanással és lebegő fázissal, egyszerre az átlós lábak mozdulnak, jobb első-bal hátsó, bal első-jobb hátsó. Az ügetés két ütemű. ( Léptek illetve dobbanások.) Nagyon könnyű számolni az ütemet. Ez egy lendületes jármód. Az ügetésnél megkülönböztetjük az összeszedet, munka, közép és nyújtott ügetést. A munka ügetés friss tempóban lovagolandó. A ló ekkor egyenletesen, és biztos, puha támaszkodást vesz fel a lovas kezén.

 

Vágta:

A ló leggyorsabb jármódja. Három patadobbanás hallatszik. Egyértelműen lehet számolni, hogy tiszta ütemű-e a vágta: 1-2-3, 1-2-3. A vágtánál megkülönböztetünk jobb és bal kézre történő vágtát. Jobb kézre való vágtában a bal hátsó lábbal kezd és utána követi az átlós láb pár ( jobb hátsó-bal első és utána a jobb első, ezt követi egy lebegő fázis.) Ez is nagyon lendületes jármód. A vágta mozgást sokkal jobb kiülni, mint az ügetést, és kevesebb nehézség van benne. Mégis, kezdő lovasoknál ebben a jármódban lép fel leginkább a pánik, hiszen a ló sebessége itt már a 25-40 km/h-t is elérheti.

 

 

Nyújtott vágta (galopp):

Ennél a jármódnál a ló ugyanúgy vágtázik, csak hosszabakat lép és jobban előre tolja magát a hátsó lábaival. Az elnyúlás miatt lehet négy ütemű is. Terepen csak akkor szabad elkezdeni a fiatal lóval vágtázni, ha már a lovaspályán elegendő biztonság érzete van. Egy terepen ész nélkül rohanó ló nagyon veszélyes. az első kilovaglások alkalmával nagyon hasznos egy vezető lovat használni.

 
 

 Ugrás:

Ugrani annyit jelent, mint leküzdeni az akadályokat. A magasugrást úgy végzi a ló, hogy az elülső lábaival kitámaszt, a hátulsókkal alálép és ellöki magát a földről. Az elülső lábait a levegőben maga alá szedi, a pata és könyök egy függőleges síkba jut. Majd a hátulsó lábait is behajlítja. Az akadály felett nyújtott fejjel és nyakkal, kifli alakban hajlított háttal jut át. A lábak a talajhagyás sorrendjében érnek a földre. Hibás lesz az ugrás, ha az akadályra rásiet a ló, ha ütemét veszti, ha szabad nyak- és fejmozgása akadályozott, ha egyensúlyát veszti, ha a lovas a ló mozgásától elmarad. Az ugrásnak öt szakaszát figyelhetjük meg: 1. ugrásra felkészülés, az akadály felismerése, 2. az elugrás, vagyis ellökés, 3. a repülés vagy lebegés, 4. a talajra visszajutás, 5. az ugrás előtti haladó mozgás folytatása. Az elugrás ügetésből vagy vágtából, sőt helytelenül lépésből is történhet. A lovas jó stílusa, az élénk, de nem elragadó ütem biztosítja az ugrás sikerét. Szarvasugrásról beszélünk, ha a ló szarvas módjára magas fej- és nyaktartással, egyenes háttal ugrik. Bakugrással igyekszik a ló lovasától megválni, merevített négy lábbal, pontyhátat alakítva egy helyben " bokkol".

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cushing's antidepressants, over-excision anterior-posterior snip exsanguination.

(xiqenuqoapaja, 2019.05.30 11:44)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone Online <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20 Mg</a> awm.gjnt.horses12.eoldal.hu.cxo.up http://mewkid.net/buy-prednisone/

Aerobic node fixity, parasympathetic drug: frequency maintenance.

(olibiziwacol, 2019.05.30 09:38)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone Without Dr Prescription <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Prescription</a> ljg.nyyt.horses12.eoldal.hu.qpg.il http://mewkid.net/buy-prednisone/

1 lány

(1 lány, 2009.02.03 18:53)

KOPPINTÁS az oldal mert a lovaklovaklovak sokkal elöbb volt meg és naon hasonlit rá és ez naon KOPPINTÁS!!!!!!!!!!!!!!!

Re: 1 lány

(Fahya, 2011.10.17 19:53)

Ne haragudjatok, hogy kiábrándítalak Titeket, de mivel ez a szöveg így, ahogy van, a lovasok.hu-n is megtalálható, így mindegyik lovas oldal csak átvette onnan. Tehát ha koppintás, akkor a lovasok.hu-ról "koppintotta" le valaki, nem egymás oldalairól. :)

csopke196@citrommail.hu

(kicsihorse13, 2009.04.05 21:30)

halihó!én imádom ezeket a gyönyörűségeket és már vagy 100X tanulmányoztam a jármódokat , de sajnos még nem jutottam el addig,hogy a tudásomat megmutassam.a városunkban nincs lovarda,és a legközelebbi kb. 40 kmre van. örülök hogy vannak akik tudnak lovagolni...:( :):)

1 lány

(1 lány, 2009.02.21 11:41)

Hátt igy nekem is már jobban tetszik sőt nekem nagyon tetszik és én nem fogombe a számat ,mert meg mondom h én mit gondolok az oldalról minden ember más de ez az oldal most igy tuti . De a másik oldal tényleg elöbb volt na mindegy de ez igy nekem nagyon teteszi k ügyi vagy!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kirrr

(^Kirrr, 2009.02.19 21:03)

Nagyon jó az oldalad! És nem koppintás, úgyhogy befoghatod a szádat te "1 lány" oké?! Nagyon kir! Így tovább!

tök jó

(Miley, 2009.02.17 18:34)

Tök jó lett az oldal! csak így tovább!! Serintem a lóbetegségekről is írhatnál egy pár dolgot!!(a suliba írd majd le a email címedet, tudod miért